Voedingspsychologie: invloed van suiker op je mentale gezondheid

Door Drs. S.K. Schipperijn

Dat suiker niet goed is voor je gezondheid, wisten we al langer. Maar er wordt steeds meer bekend over wat nu precies die negatieve invloed van suiker op je gezondheid is. Suiker heeft namelijk niet alleen invloed op je lichamelijke gezondheid. Suiker beïnvloedt ook je mentale gezondheid. Het aantal mensen met psychische klachten stijgt wereldwijd. De klachten worden vaak met therapieën en medicijnen behandeld. Psychische klachten kunnen we ook proberen te voorkomen. Hoe? Door onder meer onze suikerinname sterk te verminderen. We noemen het voedingspsychologie!

Een vette lever voorspelt sterke kans op hart-en vaatziekten

Door Dr. T.C.M.A. Schreuder

Heeft u te horen gekregen dat u een vette lever heeft? Of kent u misschien wel iemand die deze diagnose heeft gekregen? Dan is deze blog zeker de moeite waard te lezen. Niet-alcoholische leververvetting wordt vaak gezien bij mensen die lijden aan het zogenaamde metabool syndroom (combinatie van hoge bloeddruk, suikerziekte, hoog cholesterol en overgewicht). Bij een klein deel van deze mensen ontwikkelt zich een leverontsteking (NASH) met verlittekening en kans op leverfalen.

Wat is een prikkelbaar darmsyndroom en het gunstige effect van voeding?

Door Dr. T.C.M.A. Schreuder

Heb jij ook al langer wisselend buikpijn, een opgeblazen gevoel en verschillende ontlasting? Misschien dat je hiervoor al artsen hebt bezocht maar (nog) geen diagnose is gesteld? Of wellicht dat je al te horen hebt gekregen dat het een prikkelbaar darmsyndroom (PDS) is? Dan is deze blog handig om te lezen. Ik vertel je wat PDS is en hoe je met voeding grip kunt krijgen op deze vervelende klachten.

Ketodieet heeft een remmende werking op de veroudering van het brein

Door Dr. T.C.M.A. Schreuder

Wat is het brein en waar bestaat het uit? Het brein vormt een complex netwerk van zenuwcellen die op een bepaalde manier met elkaar communiceren. Hierdoor kent het brein meerdere functies van het regelen van vitale lichaamsfuncties (zoals hartslag en ademhaling), mentale functies (zoals denken en voelen), het registreren van pijn elders in het lichaam en de aansturing van beweging (armen en benen) (1). Het brein is slechts 2% van het totale lichaamsvolume maar maakt gebruik van 20% van de totale beschikbare energie. Het is dus duidelijk dat het brein gevoelig is voor veranderingen in de stofwisseling (2).

Wat is ons Microbioom en waarom is een analyse van onze darmbacteriën zo belangrijk?

Door Dr. T.C.M.A. Schreuder

Waarschijnlijk is dit heel herkenbaar: je hebt last van een opgeblazen buik en opboeren na een antibioticakuur. Of je hebt diarree en buikkrampen na een uitgebreid etentje. Misschien kamp je wel met brandend maagzuur en heb je last van winderigheid na een avondje in de kroeg. Uiteindelijk komt het allemaal op hetzelfde neer: het zijn stuk voor stuk gevolgen van een verstoring van je microbioom. Maar wat is ons microbioom precies? Waarom is het herstellen van je darmbacteriën zo belangrijk? En waarom is het verstandig om je microbioom te laten analyseren?

Hoeveel is jouw gezondheid je waard als je gezond en fit wilt worden?

Door Dr. T.C.M.A. Schreuder

Wat betekent het voor jou om gezond en fit te zijn? Zit je dan lekkerder in je vel? Voel je je minder moe? Ben je netjes op gewicht? Heb je geen last van schommelingen in je humeur? Heb je zoveel energie dat je elke dag fluitend doorkomt? Heb je geen last van aandoeningen, zoals gevoelige darmen of diabetes? Grote kans dat je nog een heel ander antwoord geeft.
cart